|
Alexander Dufala

Aké je zákulise ligy 5+1 v Košiciach? Kovačevič v rozhovore prezrádza zaujímavosti

KOŠ

Začiatkom Septembra sa v Košiciach spustila prvá liga malého futbalu 5+1. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali zakladateľa formátu 5+1 v Košiciach a predsedu Košickej novej ligy malého futbalu Michala Kovačeviča. Čas čítania: 15 minút

Zdravím Michal, tak hneď na úvod nám môžete prezradiť ako vznikla myšlienka vytvoriť súťaž 5+1 a prečo ste sa vlastne rozhodli do toho ísť ?

Myšlienka vytvoriť súťaž 5+1 vznikla ešte keď žil otec. Nepamätám si presne ale bol to približne rok 2019. Liga sa hrala systémom 4+1. Už vtedy sme vedeli, že ak chceme dlhodobo konkurovať na národnej úrovni, musíme prejsť na 5+1. Hlavným argumentom prečo nie, bola nedostačujúca infraštruktúra. Ihrisko na malý futbal má väčšie rozmery ako naše. Vízia otca bola vybudovať ihrisko s hracími rozmermi podľa pravidiel malého futbalu. Projekt na ihrisko je vytvorený ale nestihol sa zrealizovať. Myslím si, ak by otec žil, tak do výstavby ihriska by sa v roku 2022 tak či tak nešlo.

Čo sa týka mojej iskry a rozhodnutia ísť do 5+1, bolo to priebežne počas celej sezóny. V Niké Superlige sme mali dva tímy. Všímal som si rozdiely medzi mužstvami, v ktorých sú hráči zvyknutí na systém 5+1, organizáciu hry a ihrisko. Približne v polovici Apríla som si povedal, tak poďme do toho. Jedným z rozhodovacích faktorov bolo aj to, že väčšina lokálnych organizátorov po Slovensku už hrá formátom 5+1. Hráči a kluby mi sami vraveli, že rozdiely v hre cítiť aj na Majstrovstvách Slovenska. Okrem toho som chcel naplniť myšlienku môjho otca, ktorý nás opustil pred dvomi rokmi a založenie takejto súťaže patrilo medzi jeho sny. Teraz tu máme September 2023 a organizujeme prvú ligu malého futbalu 5+1 v Košiciach. 


Košická nová liga sa hrala doteraz na Jazere. Prečo sa nová súťaž bude hrať práve na Janingovej ?

Prvým z dôvodov bola potreba ihriska s rozmermi malého futbalu. Hľadali sme ihrisko s kvalitným povrchom, umelým osvetlením a šatňami. Ďalšou premennou bola dostupnosť ihriska pravidelne jeden deň v týždni. Ihrisko na Janingovej spĺňalo všetky tieto parametre a tak padla definitíva ísť na sídlisko KVP.

Verejnosť vnímala rozhodnutie presunúť ligu z domovského Jazera na "cudziu" Janingovú kriticky. Čo na to vravíte ?

Miniliga na Jazere bude oslavovať 15 rokov. Za tie roky sa stala zvykom a tradíciou. Obavy verejnosti z presunu sú úplne normálne. Pre mnoho tímov sa stal "stánok" na Jazere počas víkendu domovom. Niektorí ľudia projektu neverili, resp. nemajú skúsenosti s formátom 5+1.

Do súťaže sa prihlásilo 12 tímov. Čakali ste, že to bude viac ?

Očakávania pri počte tímov boli spočiatku určite pozitívne naladené. V Máji sme mali vypracované tri rôzne modely počtu tímov. Začali sme to dávať do reálnej podoby a zistili sme, že najlepším počtom na začiatok bude dvanásť manšaftov.

Prvým cieľom pri počte tímov bolo odohrať všetky zápasy v jeden večer. Keďže časy zápasov sú o 18:15, 19:15 a 20:15, tak to krásne zapadlo, že sa bude hrať na dvoch ihriskách paralelne. Boli otázky prečo nehráme na štyroch ihriskách, keďže plochy by boli. Z veľkého futbalového ihriska s rozmermi 105x68m je možné urobiť štyri hracie plochy pre malý futbal. Zabezpečiť ďalšie štyri bránky, techniku na kamerovanie a všetko čo s tým súvisí by bolo nákladné. Rovnako sme sa nechceli púšťať do organizačného rizika s vyšším počtom tímov. Z týchto dôvodov sme nerobili žiadnu veľkú kampaň. Počet prihlásených tímov sa pohyboval na čísle 14-15. Tímy, ktoré sa nezmestili do počtu dvanásť boli zaradené na čakaciu listinu a v prípade odstúpenia niekoho z prihlásených tímov sme ich kontaktovali.

Čo vravíte na skladbu tímov ?

Z dvanástich tímov sedem hralo v minulej sezóne Košickú novú ligu a päť je nových. Rising Prospects prišiel z Prešovskej Niké TOP ligy, TJ Malá Ida si ako klub veľkého futbalu vytvorili aj tím v malom futbale, Mondays Vikings ako partia, ktorá dlhé roky hrá futbal každý Pondelok, AFC Mier už v minulosti u nás pôsobil a teraz sa spojili s klubom veľkého futbalu FC Zdoba a tím VSL, ktorý má hráčov aj z Košickej novej ligy minulej sezóny.

Favoritom súťaže je víťaz KNL v sezóne 2022/2023 tím Vakatanka. Nechýba ani Feyenoord, Hofex, Promet Trans, HB Žlčové kamene či VB FC. Tímy boli do skupín umiestnené podľa určitej predpokladanej výkonnosti. Žreb sme robiť nemohli, keďže výkonnosť piatich tímov sme nepoznali. V prípade rozšírenia ligy, výkonnejšie tímy zaradíme do najvyššej súťaže a menej výkonné budú hrať druhú ligu.


Sú tímy z minuloročnej sezóny, ktoré neprejavili záujem o nový formát. Nemrzí vás to ? Čo s nimi ?

Prechod na nový formát nie je pre každého tak jednoduchý. Tímy v 5+1 hrajú cez pracovný týždeň a rozdielom je väčšie ihrisko. Niekomu vyhovuje hrať cez víkend, niekto si chce cez víkend od malého futbalu oddýchnuť a prihlásil sa ku nám na 5+1 a niektoré tímy hrajú 5+1 aj 4+1. Premenných, ktoré do toho vstupujú je mnoho. Počet hráčov, väčšie ihrisko - kondička, niektoré tímy sa po večeroch cez pracovný týždeň nevedia vyskladať. Ako vravím, záleži to na jednotlivých mužstvách. Možno tímy po čase povedia, aj my chceme hrať formátom 5+1 a prihlásia sa. Mrzelo by ma to, ak by som nerozumel ich potrebám. Pre tímy, ktoré neprejavili záujem sme spustili pôvodnú ligu 4+1.

Hovoríte o hernom systéme 5+1 a 4+1. V čom je malý futbal 5+1 iný od formátu 4+1 ?

Pre laika je futbal ako futbal. Rozdielov je hneď niekoľko. Zhrnul by som to do štyroch hlavných rozdielov v pravidlách. Už z číslic je jasné, že máme o jedného hráča v poli viac. Na to nadväzujú aj väčšie rozmery ihriska, ktoré sú 46-50 metrov na dĺžku a 26-30 metrov na šírku. Pri formáte 4+1 to je 40x20m. Tretím hlavným rozdielom je neobmedzená prihrávka s brankárom. Ak si pri formáte 4+1 nahrám s brankárom na vlastnej polovici, tak následne musím prejsť za súperovu polovicu alebo sa lopty musí dotknúť súper. Štvrtým hlavným rozdielom je rozohrávka autu. Pri 5+1 sa aut rozohráva rukou. Pri 4+1 sa rozohráva z autovej čiary nohou. Spomeniem ešte pravidlo akumulovaných faulov, ktoré v 5+1 neexistuje.

To je rozdiel v pravidlách. Aké sú rozdiely v organizácii súťaže ?

Čo sa týka organizačných záležitostí, tento model sa hrá cez pracovný týždeň, od Pondelka do Štvrtku. Jednak tým vieme cieliť inú záujmovú skupinu a myšlienkou je aj to, aby hráči mali cez víkend voľno a mohli tráviť čas s rodinami. Spolu s manažérmi tímov sme sa zhodli na hracom dni v Stredu. Relatívne značným rozdielom je samostatná sezóna Jeseň a Jar. Sezóna Jeseň trvá od Septembra do Novembra a sezóna Jar od Marca do Mája/Júna.

Na to, aby sa mohlo hrať je potrebné pred zápasmi vyznačiť ihriská, zavesiť sieťky na bránky, pripraviť lavičky na striedanie, kamerovaciu techniku, lekárničku či svetelné tabule. Spolu s tímom pracovníkov Košickej novej ligy prichádzame na ihrisko dve hodiny pred začiatkom zápasov. K marketingovým aktivitám sme pridali natáčanie zápasov do aplikácie Sport.video, vyhlasovanie najlepšieho hráča kola, najlepšej zostavy a každý týždeň vychádza zostrih 10 najkrajších gólov. V Košiciach nie je liga, ktorá by robila tak mnoho aktivít pre svoju základňu. Tieto všetky aktivity spolu s prenájmom a pracovníkmi logicky vyúsťujú do vyššieho štartovného príspevku.

Aktuálne pripravujeme pre našich hráčov a fanúšikov jednu zaujímavú spoluprácu  s novým partnerom ligy. Za zmienku stojí aj to, že viacero vecí týkajúcich sa organizácie bolo pre nás nových. Do organizovania projektu takých rozmerov sme sa pustili prvý krát. Počiatočná nervozita nechýbala, no po troch kolách je to už samozrejme o inom.


Spomínate natáčanie zápasov, zostrihy, vyhlasovanie hráča či zostavy. Ako to celé funguje ?

Zápasy natáčame do aplikácie Sport.video. Táto aplikácia nám ponúka zaznamenávanie gólov, šancí a špeciálnych príležitostí počas zápasov. Funguje na princípe natáčania cez kameru v mobilnom telefóne. Najprv je potrebné si nainštalovať aplikáciu, následne vytvoriť profil, vytvoriť tímy a začať natáčať. Hráči otvorením web stránky sport.video majú možnosť si pozrieť góly, šance a špeciálne príležitosti v zápasoch.

LINK NA ZÁPASY KOŠICKEJ NOVEJ LIGY MALÉHO FUTBALU

Vyhlasovanie hráča a zostavy kola pozostáva z výberu. Rozhodnúť o zostave kola je oveľa jednoduchšie ako o najlepšom hráčovi kola. Ten môže byť len jeden. Medzi rozhodovacie faktory patrí celkový výkon, počet strelených gólov, vplyv na tím a správanie na ihrisku. Do zostavy kola automaticky putuje najlepší hráč kola. Ďalej sa tam dostávajú strelci, hráči, ktorí podali kvalitný výkon, prípadne hráči, ktorí odhodlane bránili. Medzi žrde putuje brankár, ktorý dostal najmenší počet gólov alebo brankár, ktorý čelil tlaku, dokázal ho ustáť a svojmu tímu dopomohol k víťazstvu.

Súťaž začala 6.9. Máme za sebou prvé tri kolá, ako sa Vám páčili zápasy ? Máte svojho favorita ?

Dvanásť tímov je rozdelených do dvoch skupín po šesť. Kvalita zápasov je od úvodného kola vysoká. V stretnutiach padá veľa gólov. Sú stretnutia, kde to je pomerne jasné ale potom prídu zápasy, kde sa hrá o "život". Po troch kolách máme približne známe kto sú favoriti. Prekvapením súťaže sú určite HB Žlčové kamene a TJ Malá Ida. Baví ma sledovať zápasy Feyenoordu, či Rising Prospects. Kvalitné zápasy sa hrajú aj medzi tímami z nižších miest v tabuľke, ktoré si veľmi rád pozriem. Práve tie dokážu byť často vyrovnané a napínavé do samého konca. Favorita zatiaľ nemám. Uvidíme ako sa to bude vyvíjať v play-off.

LINK NA ZOSTRIHY NAJKRAJŠÍCH GÓLOV 1. KOLA

LINK NA ZOSTRIHY NAJKRAJŠÍCH GÓLOV 2. KOLA

LINK NA ZOSTRIHY NAJKRAJŠÍCH GÓLOV 3. KOLA


Dvanásť tímov je v dvoch skupinách po šesť. Aký je teda hrací model ?

V základnej časti v skupinách odohrá každý s každým jeden zápas. Prví traja z oboch skupín postupujú do novej tabuľky Final 6. Poslední traja zo skupín hrajú novú tabuľku o umiestnenie. Takto odohrajú tímy ďalších päť zápasov. Prví štyria vo Final 6 postupujú do semifinále, kde prvý hrá so štvrtým a druhý s tretím. Pre ostatných sa liga po desiatich zápasoch končí. Víťazi zo semifinálových stretnutí bojujú o trofej a porazení o 3. miesto. Semifinále, zápas o 3. miesto a finále sa hrá na jeden zápas.

Bez hráčov by sa hrať nemohlo. Rovnako na ihrisku nesmie chýbať rozhodca. Ako to je s rozhodcami ?

Na rozhodcov je vyvíjaný najväčší tlak. Dnes sú futbaloví rozhodcovia po zápasoch témou číslo jeden. Pripisuje sa im za vinu prehra tímu, sú mnohokrát kritizovaní a nezriedka aj fyzicky napádaní. To platí v malom aj veľkom futbale. Možno preto ich je všeobecne čoraz menej.  Vo futbale na Slovensku chýbajú stovky rozhodcov. Jednoducho - agresivita, nadávky a fyzické útoky na ihrisko nepatria. Možno to vyplýva aj z prostredia a čase v akom žijeme. V politike vidíme bitky, média nás krmia útokmi, vojnami a zlom. To sa odráža na ľudoch a správani, nie len v športe.

Výkony rozhodcov sú posudzované subjektívne. Je jasné, že sporným situáciám sa nevyhneme. Tie sú vo veľkom futbale, v malom futbale ale aj futsale. A nie len v týchto športoch. Druhého rozhodcu či systém VAR zatiaľ nemáme a tak sa rozhodnutie arbitra zo sporných situácii vždy nebude páčiť jednej zo strán. Vieme, že aj rozhodcovia sú len ľudia.

Niektoré zápasy vyostria medzi sebou hráči, inokedy rozhodnutie rozhodcu vyvolá otázky a hnev. Ak nastane situácia kedy to vrie, rozhodca si na ihrisku jednoducho musí urobiť poriadok. Hráči, ktorí pošlú rozhodcu do teplých krajín, sa nemôžu čudovať vylúčeniu. Rešpekt a fair play je základom hry. Tieto dve zložky idú ruka v ruke. Natáčanie zápasov Košickej novej ligy do aplikácie Sport.video nijako nesúvisí s možnosťou nahliadnutia videa pre rozhodcu a rozhodnutia v danom momente. Sport.Video nie je možné používať ako systém VAR.

Spomenuli ste, že niektoré zápasy sú vyostrené. Čo tým konkrétne myslíte ?

Počas niektorých zápasov sa hrá ako keby o trofej ligy majstrov. Áno, je pravdou, že základná časť ma iba päť zápasov a tak každý bod môže rozhodnúť. Zápasy sú vybičované emóciami a atmosférou. Samozrejme to k športu a obzvlášť futbalu patrí. Sám som dosť emotívny keď hrám. Víťazstvo bez emócie neexistuje. Vyostrenosť súťaže má svoje korene od začiatku vzniku. Pri prvej lige malého futbalu 5+1 v Košiciach sa nedalo ani iné čakať. Predstavili sme tímy na sociálnych sieťach, začali sme vyhlasovať najlepšieho hráča, zostavu kola, natáčame zápasy, robíme zostrihy gólov a vyhrotenosť vyplynula prirodzene. Tímy si v určitých prípadoch "nedarujú" ani dúšok vody. Aj rozdiel 5-6 gólov je stresujúci pár minút do konca zápasu.

Súťaživosť je základom športu. Aké by to bolo športovať bez súťaživosti ? Pocit víťazstva zápasu, ligy či turnajov je pre športovcov hnacím motorom. Vyplavovanie endorfínov a hormónov je krásny pocit. Čo ale do športu určite nepatrí sú urážky súpera, rozhodcu, nadávky, výsmech ba prípadné vyvolávanie konfliktu. Nepatrí to na ihrisko ani mimo neho. V nadväznosti na spomínané slová pripravujeme jeden spoločenský program, ktorý bude zameraný na zlepšenie rešpektu a fair play.

Malý futbal je sám o sebe amatérskym športom. Väčšina tímov po Slovensku a vo svete berie pôsobenie v súťažiach malého futbalu ako rekreáciu, stretávajú sa partia raz týždenne aby sa vybehali, vyšportovali a následne idú na pivo pozerať Ligu Majstrov, podebatovať zápasy v minilige, pozrieť si góly či zostrihy a ráno do práce. Druhou stranou mince sú partie hráčov, ktoré spolu trénujú, hrajú dlhé roky. Samozrejme, že aj oni chodia na pivo a debatujú ale ich cieľmi sú najvyššie méty. Víťazstvo v lige či účinkovanie na majstrovstvách. Zo všetkých strán by mal vyžadovať vzájomný rešpekt a pochopenie.

Aká je budúcnosť malého futbalu na Jazere ?

Toto je otázka, ktorú dostávam pomerne často. Pre tímy, ktoré nemali záujem sme spustili ligu 4+1 cez víkend na Jazere. Uvidíme ešte koľko rokov bude pokračovať. Pri lige 5+1 sa sústredime na stabilizáciu súťaže. Malý futbal na Jazere bude určite pokračovať. Verím, že aj vo formáte 5+1.

Spomínali ste výstavbu ihriska na malý futbal. Ako to vyzerá s výstavbou teraz ?

Moja vízia sa nemení. Ostáva rovnaká. Potrebujeme k tomu ešte nejaký čas, aby sa veci ustálili. Verím, že s pomocou zainteresovaných strán sa nám podarí postaviť štadión pre malý futbal, kde by sa mohli hrávať zápasy Superligy a reprezentácie. Samozrejme štadión by bol domovským stánkom pre Malý futbal Košice. Projekt je vypracovaný ale bude musieť prejsť menšími úpravami. Horizont niekoľkých rokov.

Aké sú vaše ďalšie plány v malom futbale okrem výstavby štadióna ?

Plánom č. 1 je zabezpečiť udržateľné financovanie a ekonomicky stabilnú organizáciu. Chceme sa zamerať na rozvoj malého futbalu vo všetkých smeroch. Kvalita ligy, aktivity pre hráčov a fanúšikov, rozšírenie partnerskej siete, pôsobenie v Niké Superlige či infraštruktúra. Košická nová liga nevznikla tento mesiac ale nový formát 5+1 áno. So spustením novej ligy prichádza zabehnutie procesov, tak aby všetko fungovalo ako má. Sme len na začiatku dlhej cesty. Uvidíme ako sa ukončí sezóna 5+1 v Novembri a potom urobíme závery. Prvá sezóna Jeseň 2023 je pilotná skúška. Verím, že spolu s hráčmi, fanúšikmi a partnermi dokážeme s malým futbalom veľké veci. Ďakujem za rozhovor. 

Malý futbal Košice 5+1

Malý futbal Košice 5+1 (Foto: Peter Jesenský)

submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 3 28:9 9
2. VAK Vakatanka 3 19:6 9
3. HBŽ HBŽK 3 19:10 9
4. ASG ASGuard Bodva 2 21:8 3
5. TRN Turkon 2 14:8 3
6. BEA BEATHLETE FC 3 8:9 3
7. HOF Hofex 3 13:21 3
8. VSL VSL 3 6:16 3
9. FEY Feyenoord 3 8:19 0
10. PRM Promet Trans 3 6:36 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. TRN Miroslav Seman 8 Gólov
2. HBŽ Dominik Sitar 7 Gólov
3. HBŽ Peter Salagovic 7 Gólov
4. ASG Richard Behún 6 Gólov
5. TRN František Pavúk 5 Gólov
6. RIS Peter Blaško 5 Gólov
7. RIS Jakub Špišák 5 Gólov