|
Michal Kovačevič

Peter Hutník: Mladším mužstvám chýba organizácia hry v útoku, aj v obrane

KOŠ

V našej rozhovorovej rubrike Vám prinášame interview s klubovým manažérom, najlepším strelcom a zároveň hráčom víťazného tímu II. ligy, Petrom Hutníkom.

1. Ahoj Peter, ako sa máš ? Ako ste oslávili majstrovský titul ? Aké sú tvoje plány na leto ?

Víťazstvo a titul sme oslávili spolu s mužstvom v deň ukončenia súťaže. Oslavy boli pre niektorých spoluhráčov náročné, najmä nedeľa po nich. Počas leta sa chystám stráviť čo najviac času s rodinou, keďže soboty som mal zaplnené miniligou. Spolu s chlapcami z nášho mužstva a Legends sa chystáme vytvoriť jeden spoločný tím a zúčastniť sa majstrovstiev Slovenska v malom futbale hráčov 40+ v Banskej Bystrici. Obhajujeme druhé miesto z minulého roka, takže chceme uhrať pekný výsledok aj v tomto roku.


2. V sezóne 2021/2022 ste vyhrali 2. ligu bez jedinej prehry. Už druhý krát v rade si sa stal najlepším strelcom súťaže, Jozef Kačmarik najlepším hráčom + IZO 4 je niekoľkonásobným víťazom ligy. Vaša dominancia je ohromná. Akú dlhú šnúru ťaháte bez prehry ? 

Podľa nášho kapitána a kronikára Peťa Husza, sme minulú sezónu prehrali len jediný zápas, aj to v prvom kole minulého ročníka. Takže, keď to dobre počítam je to už pekných 43 zápasov bez prehry.

Jozef Kačmarik a Peter Hutník 



3. Za posledné roky ste sa stali jedným z najdominantnejších mužstiev v celej KNL Minilige. Máte nejaké herné systémy či taktiku, ktorú sa snažíte v zápasoch dodržiavať ? Čomu pripisujete úspechy a silu mužstva ?

Naša taktika je úplne jasná: „Nedať sa rozbehať“. Naše mužstvo má jeden z najvyšších vekových priemerov v lige, takže musíme hrať hlavne s rozumom a nedať šancu mladším, behavým tímom aby nás donútili s nimi behať po celom ihrisku. Zatiaľ sa to za dva roky nepodarilo nikomu – rozbehať nás. Samozrejme, že vekom prichádzajú aj skúsenosti, takže u nás na ihrisku vie každý čo má robiť, kde má behať, koho si prebrať, ako brániť. Toto dnes mladším mužstvám chýba - organizácia hry v útoku, aj v obrane.

Vekový priemer hráčov IZO 4 je 39 rokov. 



4. Onedlho štartujú Majstrovstvá Slovenska klubov v malom futbale. Minulý rok ste štartovali v kategórii 40+ v kombinácii s hráčmi Legends, kedy ste až vo finále prehrali s Bardejovom 1:3. V akom zložení pôjdete na MSR tento rok ? Prípadne akú sú vaše ambície ? 

Ako som už spomínal v predchádzajúcej odpovedi, chystáme znovu spojiť sily s legendami, no už len s hráčmi z miniligy. Z nášho mužstva pôjdeme Dunga – Viktor Doboš, Jožko Kačmárik, Rasťo Židzik, Marek Marinčák, Peter Hutník. Z Legiend by sa mali pripojiť Tomáš Zajac - Zajo, Ciro, František Ustohal a samozrejme najväčšia z Legends a môj dlhoročný kamarát a najobľúbenejší protihráč Miki Riapoš, na ktorého famózne prihrávky sa už teraz veľmi teším. Čo sa týka ambícii, chceli by sme sa hlavne dobre zabaviť, podať výkon na hranici svojich možností a ak to vyjde, zlepšiť minuloročný výsledok aspoň o jednu priečku.

Prehľad finálového zápasu Majstrovstiev Slovenska 40+: Spartan Košice - Bardejov

Video záznam z finálového zápasu Majstrovstiev Slovenska 40+: Spartan Košice - Bardejov 


5. Skús nám predstaviť bližšie Váš tím.

Náš tým je tvorený hráčmi, s ktorými hrávame už desiatky rokov a sme priateľmi aj mimo ihriska. Skúsených hráčov sme doplnili mladými, ktorí veľmi dobre zapadli do koncepcie nášho mužstva. S hráčmi ako Dunga – Viktor Doboš, Rado Béreš, Peťo Husz – niekoľko násobný najlepší strelec miniligy z deväťdesiatich rokov minulého storočia, hrávame malý futbal už viac ako 25 rokov. Celé mužstvo je z väčšej časti pokope už viac ako 10 rokov. Hráči ako Jožko Kačmárik, Marek Marinčák, Marcel Marinčák, Toni Blaževski, Matúš Ondruš, Marek Horský patria medzi stálice miniligy a malého futbalu. Podávajú kvalitné a vyrovnané výkony v každom zápase v ktorom nastúpia a hlavne mi prihrávajú na góly. Bez nich by som bol ťažko 2-násobným najlepším strelcom miniligy.

Mladí hráči ako Miroslav Ivan, Peťo Horizral, Erik Micovčák rýchlo pochopili náš štýl hry a dobre zapadli do mužstva. Dovolím si tvrdiť, že z každého z nich by vyrástol špičkový hráč v malom futbale, možno aj reprezentant. Zatiaľ však majú iné ciele. Chcú sa venovať veľkému futbalu v ktorom sa chcú presadiť či už ako hráči alebo ako tréneri. Ja osobne, ako aj zvyšok nášho tímu im držíme palce, nech sa im darí a ak budú mať čas a chuť, tak nám dôjdu pomôcť tak, ako to bolo v tomto ročníku. No a nakoniec nesmiem zabudnúť na nášho brankára Rada Borovského. Jeho nenapodobiteľný štýl chytania privádza do zúfalstva nielen protihráčov ale niekedy aj nás. Nejeden vychýrený bombardér si na ňom vylámal turfy. Je to naša veľká opora.

Profil klubu IZO 4 v Košickej novej lige



6. Váš tím patrí dlhodobo k tým najlepším čo Košice majú a ja si myslím, že nie len Košice ale aj Slovensko. Pamätáš si aké boli vaše začiatky?

Mňa osobne ku minilige a futsalu priviedol nezabudnuteľný tréner Štefan Kolesár, ktorého som stretol na dovolenke v Taliansku. Dával do kopy mužstvo UNIVERZITAS. Písal sa rok 1996. Mal som vtedy 17 rokov. Keď som dostal prvý dres tak Pišta Kolesár mi povedal, že ho nemám prať v práčke ale v rukách, aby som ho nezničil. Cítil som sa ako Del Piero. Trénovali sme 3x do týždňa. V piatok bola futsal, v sobotu miniliga a v nedeľu veľký futbal. V čase keď som začínal ja, bol už malý futbal v Košiciach veľmi populárny a hrali v ňom skúsení a veľmi dobrí hráči, ku ktorým sme sa my, v tom čase mladí, chcel svojimi výkonmi priblížiť. Trvalo to veľmi dlho, ale snáď sa mi to aspoň trochu podarilo.


7. Úloha manažéra tímu v malom futbale môže byť mnohokrát nevďačná a stojí za ňou kvantum „skrytej práce“. S akými výzvami sa najčastejšie stretávaš pri riadení tímu ?

Tento rok to nebolo až také zložité. Základom bolo, že sa nám vyhýbali zranenia. Chlapci si vedeli zariadiť pracovný aj osobný život tak, že sme na zápasy pravidelne chodili v dobrom zložení a v dostatočnom počte, ktorý nám dával šance uhrať dobrý výsledok v každom zápase, a hlavne náš brankár Rado Borovský odchytal celú sezónu bez vynechania jediného zápasu. V každom zápase bol našou oporou v bránke. Patrí mu za to veľká vďaka. Myslím si, že keby sme ho viacej podržali pri bránení, bol by opäť obhájil post najlepšieho brankára v lige.



8. Na aký zápas vo malom futbale nikdy nezabudneš ?

Nepatrím ku hráčom, ktorý by si pamätali každý zápas, každý gól, no na pár by som si spomenul. Pamätám si na zápas ešte na Opátskom, kedy sme ako mladý, nabehaný tím Univerzitasu nastúpili proti skúseným hráčom z Old Brasil. Vtedy sme trénovali aj 3x do týždňa, hrali tri zápasy za týždeň, takže sme si mysleli, že chlapcov, ktorý práve vstali od barového pultu ľahko ubeháme a jednoznačne vyhráme. Opak bol však pravdou. Polčas sme prehrali 5:0, no stále sme verili v naše sily, schopnosti a chystali sme sa v druhom polčase otočiť stav. Celý zápas sme nakoniec prehrali 10:0. Spomeniem si na to aj preto, že takto teraz nastupujú niektoré mužstva proti nám.




9. Koho tipuješ na víťaza v prebiehajúcich Majstrovstvách Európy v malom futbale ?

Bol som pozrieť na pár zápasov a verím našim, ktorým veľmi fandím a držím palce. Pre mňa by bolo najkrajšie finále Rumunsko – Slovensko, lebo Rumuni sa mi zdajú veľmi dobre pripravení. Vo finále by sme mohli vyhrať 4:2 pred vypredanou Steel Arénou. Bolo by to pekné vyvrcholenie dobre zorganizovaného turnaja, ktorého vynikajúca organizácia ma veľmi milo prekvapila.


10. My v KNL Minilige pevne veríme, že ak pôjdete na Majstrovstvá Slovenska, tak titul v kategórii 40+ bude Váš. Na záver by som ťa poprosil o  pár slov, ktoré by si odkázal fanúšikom malého futbalu a KNL Miniligy. 

Ďakujem pekne za podporu a dúfam že sa nám podarí uhrať dobrý výsledok. Pozdravujem všetkých hráčov, fanúšikov a ľudí, ktorí sa podieľajú na tom, že vôbec môžeme hrať miniligu na Jazere v Košiciach. Je to neľahká a často nevďačná úloha také niečo zorganizovať. Vďaka patrí najmä tebe Michal, že si sa toho ujal, držím ti palce, aby ti ten mladícky elán vydržal čo najdlhšie. Hráčom želám hlavne zápasy bez zranení, aby im zdravie slúžilo, aby mali z tohto krásneho športu radosť. Celej minilige želám, aby každý rok pribudli aspoň 2-3 nové mužstvá, ktoré sa budú postupne zlepšovať, aby úroveň súťažeišla len a len hore. Ešte raz všetko dobré.

Petrovi ďakujeme za rozhovor a IZO 4 prajeme úspešný rok 2022


submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 2 19:6 6
2. HBŽ HBŽK 2 13:7 6
3. VAK Vakatanka 2 9:4 6
4. ASG ASGuard Bodva 2 21:8 3
5. TRN Turkon 2 14:8 3
6. BEA BEATHLETE FC 2 6:6 3
7. HOF Hofex 2 10:15 3
8. FEY Feyenoord 2 5:10 0
9. VSL VSL 2 3:14 0
10. PRM Promet Trans 2 4:26 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. TRN Miroslav Seman 8 Gólov
2. ASG Richard Behún 6 Gólov
3. HBŽ Dominik Sitar 5 Gólov
4. TRN František Pavúk 5 Gólov
5. RIS Jakub Špišák 5 Gólov
6. ASG Roman Moroziuk 4 Gólov
7. HBŽ Peter Salagovic 4 Gólov