|
Alexander Dufala

Preview | Nová sezóna, nové tímy a taktiež nové výzvy. Ste pripravení?

KOŠ

Čakania bolo dosť. Po takmer piatich mesiacoch sa Košická nová liga znova vracia na trávniky. Už túto stredu sa odohrá prvé kolo jarnej časti a nám neostáva nič iné len konštatovať, že to bude veľkolepé. Po úspešnej pilotnej sezóne sa v KNL predstaví osem nových tímov. Dokopy tak budete mať možnosť sledovať 18 celkov v boji o kráľa košického malého futbalu. Tak ako je už zvykom, poďme sa na jednotlivé zápasy spolu pozrieť.

1. liga

Úvodné stretnutie bude v réžii tímov Turkon a Promet Trans. Turkon je jedným z novo prihlásených celkov a v ich prípade tak pôjde o premiérové predstavenie na pôde UT Janigová. Na druhej strane tím Promet Trans bol účastníkom nultej sezóny s formátom 5+1 a s ihriskom je tak už oboznámený. Zásadné zmeny sa v súpiske Promet Transu neudiali a môžeme tak očakávať, že nastúpia v plnej sile. Tak čo, ktorý z týchto celkov zaknihuje prvé tri body?

Nasledovať bude prvoligový trojzápas. O 19:15 totiž ihriská zaplnia iba celky prvej ligy. Víťaz prvého ročníka Vakatanka si svoje sily zmeria s VSL. Hovoriť už môžeme o tradícii. Tieto celky sa proti sebe stretli v samom úvode aj v sezóne Jeseň 2023. Vakatanka vtedajšieho nováčika VSL porazil v pomere 8:2. Ako to dopadne tentokrát je pieseň blízkej budúcnosti. Tento duel doplnia zápasy medzi BEATHLETE FC vs Feyenoord a Rising Prospects vs Hofex. V obidvoch prípadoch môžeme očakávať kvalitný futbal. Zelenáčom z tohto kvarteta je na prvý pohľad iba BEATHLETE FC. V ich radoch však rezonujú aj mená, ktoré sme na umelých trávnikoch v predošlých sezónach registrovali. Vcelku nízky vekový priemer v tomto tíme je zárukou dravosti a vytrvalosti. Podarí sa BEATHLETE FC v ich prvom zápase zdolať skúsený Feyenoord?

Súboj vicemajstra s bronzovým tímom nultej sezóny. Tak môžeme označiť stret medzi Rising Prospects a Hofex. Úctyhodné druhé a tretie miesto si tieto celky zabezpečili po skvelých výkonoch v nadstavbovej časti. Nová sezóna však prináša nové možnosti a tieto celky budú určite chcieť svoje minuloročné maximum vylepšiť. Ako sa im bude dariť a kto vykročí správnou nohou?

Prvý hrací deň budú finišovať Žlčové kamene a ASGuard. Deväťnásobný majster Košickej novej ligy v malom futbale vo formáte 4+1, štvornásobný majster Slovenska v malom futbale, vicemajster Slovenska z roku 2020 a v neposlednom rade aj osemfinalista ligy majstrov. To je vizitka fenomenálneho tímu ASGuard, ktorý sa po ročnej pauze vrátil do KNL s najvyššími ambíciami. Ich súperom však budú húževnaté Žlčové kamene, ktorým v sezóne Jeseň 2023 patrilo výborné štvrté miesto. 

 

Program zápasov 1. ligy


2. Liga

Druhú divíziu zahája duely medzi Mladosť Byster vs Mondays Vikings a Otamany vs Tomik. Celok z ôsmej ligy veľkého futbalu Mladosť Byster vyzve hneď v prvom kole už ostrieľaný Mondays Vikings. Tí sa predstavili v uplynulej sezóne a predviedli inšpirujúce výkony. Základná časť síce Vikingom nevyšla podľa predstáv, no v zápasoch o umiestnenie dokázal tento tím súperov potrápiť. Podarí sa Vikingom bodovať hneď v prvom zápase naplno? V zápase medzi Otamany vs Tomik pôjde pre oba celky o premiéru. Odvíjať sa tak budeme od prvého zápasu. 

Nasledovať bude stretnutie medzi IZO 4 a AFC Mier. Dlhoročný účastník a neoddeliteľná súčasť organizácie KNL nastúpi v úvode sezóny proti celku AFC Mier. Údaj z jesene 2023 napovedá, že AFC Mier by v tomto zápase mohol mať navrch. AFC Mieru sa vtedy podarilo ako jedinému celku v nadstavbe poraziť IZO 4. AFC si však neudržalo svojho najlepšieho strelca M. Slávika, ktorý okrem iného v spomínanom dueli proti IZO vsietil dva góly. Do akej miery tento fakt zaváži na finálnom výsledku je otázne. 

Na záver budeme svedkami zápasu medzi Fanatic a Iron Club. Obidva manšafty sú novovytvorené celky. Skúsenosti s malým futbalom sú však viditeľné na oboch stranách. Majorita hráčov si už vyskúšali či už systém 4+1 alebo 5+1. V radoch Fanaticu sú zastúpení viacerí hráči, ktorí obliekali dres Promet Transu a o kvalite tak niet pochýb. Na druhej strane Iron Club je fúziou hráčov z viacerých tímov prevažne druhej ligy s formátom 4+1. 


Program zápasov 2. ligy

submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 3 28:9 9
2. VAK Vakatanka 3 19:6 9
3. HBŽ HBŽK 3 19:10 9
4. ASG ASGuard Bodva 2 21:8 3
5. TRN Turkon 2 14:8 3
6. BEA BEATHLETE FC 3 8:9 3
7. HOF Hofex 3 13:21 3
8. VSL VSL 3 6:16 3
9. FEY Feyenoord 3 8:19 0
10. PRM Promet Trans 3 6:36 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. TRN Miroslav Seman 8 Gólov
2. HBŽ Dominik Sitar 7 Gólov
3. HBŽ Peter Salagovic 7 Gólov
4. ASG Richard Behún 6 Gólov
5. TRN František Pavúk 5 Gólov
6. RIS Peter Blaško 5 Gólov
7. RIS Jakub Špišák 5 Gólov