|
Alexander Dufala

Čo je to malý futbal?

KOŠ

Hrá sa po celom svete. Jeho počiatky sú však mnohým menej známe. V tomto článku vám priblížime genézu malého futbalu, jeho korene a mnohé iné zaujímavosti z domova a zo sveta.


Čo je malý futbal?

Malý futbal je kolektívny, loptový a amatérsky šport. Je jedným z najpopulárnejších športov na svete. Malý futbal sa od toho veľkého líši veľkosťou ihriska, počtom hráčov, dĺžkou zápasu a v neposlednom rade aj pravidlami. Malý futbal sa hrá po celom svete v rôznych formátoch. Môžete sa stretnúť s verziami 5+1, 6+1, 7+1 a dokonca aj 8+1. Prvá číslica symbolizuje počet hráčov v poli a druhá brankára. Po Anglicky “minifootball”, sa hrá prevažne na umelej tráve. Tomuto športu sa venujú milióny amatérskych hráčov po celom svete. Malý futbal je populárny hlavne kvôli svojej prístupnosti a flexibilite. Je vhodný pre rôzne vekové a výkonnostné skupiny.



História malého futbalu vo svete

Malý futbal má svoje korene v spontánnych uličných hrách, ktoré sa hrávali v polovici 20. storočia v mnohých častiach sveta. Oficiálne poznatky malého futbalu sa ako športu s jasnými pravidlami objavili hlavne v Brazílii okolo roku 1950. Približne v tomto čase sa tento šport dostáva aj na starý kontinent. S rastom popularity veľkého futbalu sa začali vytvárať rôzne varianty tejto hry. V 20. storočí došlo hlavne k rozvoju halového futbalu (futsalu), ktorý je podobný malému futbalu, s tým rozdielom, že sa hrá v uzavretej hale.



História malého futbalu u nás

S výstavbou sídlisk v 50. rokoch minulého storočia sa začali objavovať malé hracie plochy, ktoré boli vybudované pre tamojších obyvateľov. Prvopočiatky organizovaného malého futbalu na Slovensku siahajú do čias 70. a 80 rokov. V tom čase vznikali organizované súťaže malého futbalu - mestské ligy v Košiciach, Banskej Bystrici, Trenčíne, či v Lučenci. Určitú dobu bol malý futbal organizovaný zväzom socialistickej mládeže. Po revolúcii vznikla myšlienka hrať malý futbal na jar a jeseň. V letných mesiacoch bola prestávka a v zime sa hralo v hale. Väčšina hál však neumožňovala hrať s piatimi hráčmi v poli a bolo tak potrebné jedného hráča ubrať. Vznikol tak systém 4+1, čo viedlo k postupnému prechodu na futsalové pravidlá a zmene lopty za menšiu.


Oblastné ligy sa v zime zmenili v úvodzovkách na futsalové oblastné ligy. Futsal sa však postupne stával samostatnejším. Na počiatku 90. rokov vznikla Únia malého futbalu. Práve táto organizácia začala zastrešovať mnoho mestských líg malého futbalu.  V roku 2003 však došlo k zlúčeniu Slovenského zväzu salového futbalu a Únie malého futbalu. Fúziou týchto organizácií vzniklo združenie Futsal Slovakia, ktoré sa začlenilo do štruktúr Slovenského futbalového zväzu. V roku 2006, konkrétne 11. júla bola založená organizácia s názvom Slovenský zväz malého futbalu (SZMF).





SZMF - Slovenský zväz malého futbalu

Za vznikom tejto organizácie stojí jeden z najznámejších a najdôležitejších osobností malého futbalu na Slovensku - Jozef Václav. Mimo založenie SZMF sa v značnej miere zapríčinil aj o vznik Bratislavskej ligy malého futbalu a Európskej federácie malého futbalu známou tiež pod skratkou EMF. Za svoju prácu a nepopierateľný prínos pre malý futbal na Slovensku si vyslúžil aj ocenenie za špeciálny prínos pre malý futbal.


Slovenský zväz malého futbalu je športový zväz na Slovensku, ktorý bol založený v roku 2006. Je najvyšším orgánom malého futbalu na Slovensku. SZMF je riadnym členom Európskej federácie malého futbalu (EMF) a riadnym členom Svetovej federácie malého futbalu (WMF). Združuje viac než 15 000 hráčov malého futbalu v rôznych kategóriách od U9 až po seniorov. Najvyšším orgánom je valné zhromaždenie. Je tvorené zástupcami všetkých riadnych členov. Riadnymi členmi sú oblastné súťaže na Slovensku. Štatutárnym zástupcom je prezident zväzu, ktorý zastupuje SZMF navonok a v medzinárodných organizáciách EMF a WMF.

Aktuálnym prezidentom SZMF je Peter Králik. Šéfom zväzu sa stal v roku 2017 a v roku 2022 bol znova zvolený v druhom funkčnom období. 













submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. VAK Vakatanka 4 27:11 12
2. RIS R prospects 3 28:9 9
3. HBŽ HBŽK 3 19:10 9
4. BEA BEATHLETE FC 4 12:11 6
5. ASG ASGuard Bodva 2 21:8 3
6. HOF Hofex 4 18:29 3
7. TRN Turkon 3 16:12 3
8. PRM Promet Trans 4 12:39 3
9. VSL VSL 4 9:22 3
10. FEY Feyenoord 3 8:19 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. TRN Miroslav Seman 8 Gólov
2. HOF Marko Seman 7 Gólov
3. HBŽ Dominik Sitar 7 Gólov
4. HBŽ Peter Salagovic 7 Gólov
5. VAK Adam Kuľha 6 Gólov
6. ASG Richard Behún 6 Gólov
7. RIS Jakub Špišák 5 Gólov