|
Alexander Dufala

REVIEW | Základná časť druhej ligy ukončená a súboj dvoch mohutných veľkoklubov

KOŠ

Siedme kolo košickej novej ligy v malom futbale bolo exkluzívne. V druhej lige sa odohrali posledné zápasy v rámci základnej časti a súťaž sa tak už ďalší týždeň ponorí do nadstavby. Opomenúť nemožno ani odvetu uplynulého finále, v ktorom jeden z tímov prekvapivo dominoval.

1. LIGA

FINAL 6 

Aktérmi počiatočného zápasu druhého kola boli Promet Trans a Otamany. Po výbornom vstupe Promet Transu do skupiny FINAL 6, kedy o body obral úradujúceho majstra sa šance tohto tímu na postup do vyraďovacej fázy výrazne zvýšili. Všetko bolo v rukách Prometu a do zápasu tak vstúpili so zdravým sebavedomím. Ich vyhliadky sa však rozplynuli už po odohraní siedmych minút. Otamany dokázali v tomto krátkom časovom úseku skórovať dva krát, čím na kopačky Promet Transu zasiali značnú dávku neistoty. Tá Promet Trans sprevádzala počas celého zápasu. Ich koncovka nemierila medzi tri žrde ani raz. Nezdar v zakončení navyše potvrdil aj pokutový kop na konci 44. minúty, ktorý Promet Trans nepremenil. Otamany na svoje konto pridali do konca zápasu ďalšie dva góly a pomerne hladko tak svojho súpera porazili.

Pozornosť sa následne preniesla na večerný zápas medzi finalistami sezóny jar 2024. Vakatanka a Rising Prospects sú už nielen v rámci Košíc ale aj Slovenska známym pojmom. Títo dvaja giganti sa stretli v prebiehajúcej sezóne po prvý krát. Predpoveď na tento zápas sľubovala veľmi vyrovnaný a pre oko atraktívny duel. Aj v tomto dueli sme však boli svedkami dvoch rýchlych gólov. Vakatanka na svojho oponenta vybehla bez rešpektu a po 180 sekundách odskočila na rozdiel dvoch gólov. Rising Prospects sa toto manko pokúšalo zmazať, no ako sa v 14. minúte ukázalo, táto snaha bola kontraproduktívna. Vakatanka sa v tejto minúte presadila aj tretí krát a nad Risingom sa poriadne zmrákalo. Do konca prvého dejstva sme už gól nevideli. V skvelom výkone Vakatanka pokračovala aj naďalej, čo im prinieslo gólovú radosť v 32. minúte. Rising Prospects zásluhou J. Špišáka neodišiel na prázdno, no v konečnom zúčtovaní si odnáša prehru proti rivalovi v pomere 1:5. 

Zápas medzi Baustav a Promet Trans bol odložený.

Výsledky zápasov FINAL 6


O Umiestnenie

V skupine O Umiestnenie bol v ponuke iba jeden duel. Zúčastnili sa ho Feyenoord a Beathlete. Na regulérnu výhru v sezóne Beathlete stále čaká. Jeden smolný zápas striedal ďalší. Beathlete s výnimkou prvého kola podľahla svojim súperom o jeden, maximálne dva góly. Ani v jednom z týchto zápasov však nedokázal tento celok bodovať. Šancu na reparát im ponúkol Feyenoord, s ktorým sa súťažne stretli prednedávnom. Po prvom polčase sa strany menili za neutrálneho stavu. Lepší rozjazd do druhého dejstva mal Beathlete. Už v 26. minúte poslal Beathlete prvý krát do vedenia S. Capik. Tento zásah však Feyenoord z rovnováhy nevyviedol a v 31. minúte svietil na tabuli stav 4:2. Zvyšné minúty zápasu patrili z väčšej časti Beathlete. Tí dokázali streliť ešte tri góly, no Feyenoord odpovedal dvoma a v tesnom zápase tak víťazí Feyenoord. 

Výsledky zápasov O Umiestnenie


2. LIGA

Záverečné duely základnej časti v druhej lige patrili znova favorizovaným celkom. Ako prví sa proti sebe postavili Jvaro a Zenith. Druhý spomínaný hral s vedúcim celkom 2. KNL v prvom polčase vyrovnanú hru. Zenith síce šiel do druhého dejstva s jednogólovým mankom, no nerišiteľná situácia to nebola. To, že Zenith môže proti Jvaru siahať na body na ukázalo v 36. minúte, kedy vyrovnal M. Ruščák. V 41. minúte bol stav zápasu ešte vyrovnaný, no následne prišiel nepochopiteľný skrat. Zenith inkasoval v priebehu deviatich minút šesť krát a tým aj pochoval všetky šance na zisk bodov v tomto stretnutí. Jvaro sa tak po základnej časti usídlil na vedúcej priečke druhej ligy. 

V hracom čase o 19:15 sme mohli sledovať tri stretnutia druhej ligy. Boj o finálne druhé miesto v základnej časti medzi Bernard Team a IZO 4 zvládli lepšie hostia. Značnou mierou k tomu dopomohol M. Ivan, ktorý mieril presne päť krát. Bernard Team však hlavu v smútku mať nemusí. Po odohraní siedmych zápasov im patrí postupové štvrté miesto, ktoré im zaisťuje možnosť zabojovať o postup do najvyššej súťaže. 

Jediný tím, ktorý mohol zmeniť tabuľkové postavenie a tým aj postupovú štvoricu bol AFC Mier. Ten sa stretol v poslednom zápase proti Kladivárom, ktorí po nepresvedčivých výkonoch v úvode sezóny ukázali, že kvalitatívne môžu konkurovať tým najlepším. V zápase proti AFC Mier začali veľmi pragmaticky. Aj malá chyba by totiž mohla znamenať koniec šancí na postupové priečky. Strany sa vymenili za stavu 1:0. Kladivári sa však v druhom polčase osmelili a svojmu súperovi uštedrili ďalších šesť gólov. Takticky výborne zvládnutý stret tak znamená, že Kladivári obsadili tretie miesto v tabuľke druhej ligy a už ďalší týždeň začnú taženie o postup do prvej ligy. 

V treťom dueli sa proti sebe postavili Mladosť Byster a Mondays Vikings. Posledné dva celky už nemali možnosť vsunúť sa medzi TOP 4, no aj napriek tomu šlo o veľmi dôležitý stret, nakoľko sa body do nadstavbovej časti prenášajú. Gól padol už v piatej minúte. Postaral sa o neho T. Géza z tímu Mondays Vikings. V jeho šľapajách pokračoval v 25. minúte M. Korub, ktorý zvyšoval na 2:0. Na rozdiel triedy odskočili Vikingovia v 32. minúte. Mladosť Byster sa však bez boja nevzdal. V 44. minúte sa presadili hneď dva krát. Ich ofenzívne chúťky však v poslednej minúte stretnutia schladil L. Bujňák, ktorý štvrtým gólom v sieti súpera poistil výhru Mondays Vikings.

Výsledky zápasov 2. ligy



3. LIGA

Zaujímavé zápasy a prekvapenia si pre nás pripravila aj tretia liga. V úvode sa proti sebe stretli Vakatanka B a LUX FM. Spomínané prekvapenie sa zrodilo aj v tomto zápase. Vakatanka B si pripísala výhru, pričom ide už o jej tretiu v rade. Pravdepodobnosť, že Vakatanka B sa po odohraní posledných duelov ocitne na prvých dvoch priečkach je síce mizíva, no stále reálna. V rovnakom čase sa streli aj Chievo a Otamany B. Súboj z čela tabuľky spoznal jasného víťaza už po 25. minútach. Otamany B svojho súpera prekonali v každom aspekte hry a prvý polčas tak skončil za stavu 1:7. V druhom dejstve farma Otamanov zdržanlivá nebola a nastrieľala svojmu oponentovi ďalších päť gólov. Otamany B tak v doterajšom priebehu sezónu nastrieľali v rámci jedného súťažného stretnutia najviac gólov. Svojmu tabuľkovému susedovi tak uštedrili druhú prehru v sezóne. Hattrickom v zápase sa prezentoval A. Fesiuk.

Jedným z duelov bol aj stret medzi Tomik a Siemens Healthineers. Siemens si už od úvodných minút dokázal vypracovať početné šance, ktoré často končili v sieti. Aj vďaka tejto štatistike Siemens zavŕšil prvý polčas spokojnejší. Tomik zbrane nezložil a v druhom polčase predviedol tento tím oduševnený výkon. Siemens síce aj v druhej polovici stretnutia dominoval, no Tomik dokázal vsietiť dva góly. Pre celok Siemens šlo o druhú výhru a v tabuľke sa posúva na ôsmu priečku. 

V závere hracieho dňa mali možnosť svoje futbalové zručnosti predviesť aj tímy v rámci zápasov Coma vs Antis a Palmdale vs Indické Bežce. V zápase Coma vs Antis sme videli celkovo šesť gólov. O všetky sa postarala mladá krv Antisu, ktorá v súťaži zatiaľ nespoznala premožiteľa. Antis navyše v treťom zápase v rade udržala čisté konto, čo je v malofutbalovej obci veľmi nezvyčajný jav.  S dvoma zostávajúcimi duelmi sa Antis môže pýšiť prvou priečkou tretej ligy, ktorú im už nikto nevyfúkne. Antis totiž vedie tabuľku s náskokom šiestich bodov a právom im tak patrí titul kráľa. 

Posledným zápasom bol Palmdale vs Indické bežce. Forma Indických bežcov vykazovala červené čísla s výnimkou prvého kola. Čakanie na bod sa však skončilo. Indické bežce počas takmer celého zápasu prehrávali, no dvoma gólmi v záverečných troch minútach stretnutia sa im podarilo nepriaznivý stav zvrátiť a Palmdalu ukradnúť bod za remízu. O polovicu gólov Indických bežcov sa postaral K. Štupák.

Výsledky zápasov 3. ligy


submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 5 36:9 15
2. OTM Otamany 5 20:12 12
3. TRN Turkon 5 27:16 9
4. FCI IRON CLUB 5 20:31 6
5. VSL VSL 5 21:31 3
6. HBŽ HBŽK 5 0:25 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. liga
1. TRN Patrik Hornak 9 Gólov
2. FCI Maroš Bačenko 6 Gólov
3. VSL Tibor Mátyás 5 Gólov
4. TRN Peter Horizral 4 Gólov
5. RIS František Horník 4 Gólov
6. VSL Tomáš Mastiľák 4 Gólov
7. RIS Peter Blaško 4 Gólov