|
Alexander Dufala

Víťazom sezóny JAR 2024 sa stal tím Rising Prospects!

KOŠ

Sezóna JAR 2024 zavŕšila svoje pôsobenie zápasmi v semifinále a následne finále. Vyraďovacia fáza ako vystrihnutá z katalógu malého futbalu však mohla spoznať iba jedného víťaza. Napínavé duely o cenné kovy si rozoberieme v tomto článku.

FINAL 4 | SEMIFINÁLE


VAKATANKA vs ŽLČOVÉ KAMENE

Nepriaznivá bilancia Žlčových kameňov proti ich súperovi v semifinále bola predzvesťou toho, aký rezultát pravdepodobne uvidíme aj v tomto stretnutí. Od úvodných minút sa hral vyrovnaný futbal so šancami na jednej aj druhej strane. S pribúdajúcim časom sa však herný štýl a kvalita Vakatanky začala prejavovať čoraz viac. Na prvý semifinálový gól sme však čakali až 18 minút. Publikum vtedy rozjasal M. Veliký, ktorý Vakatanku nasmeroval do finále. O dve minúty neskôr sa sieť rozvlnila aj druhý krát po prieniku D. Sopatu. Ku koncu prvého dejstva dostali Žlčové kamene možnosť nepriaznivý stav zápasu zvrátiť a dostať sa do zápasu. Hrali totiž presilovku o jedného hráča po udelenej žltej karte pre tím Vakatanka. Ani túto lákavú ponuku však Žlčové kamene nevyužili. Nezdar v útočnej fáze zdá sa znamenal pokles mentality v radoch tímu Žlčové kamene, ktoré v zápase neskórovali. Vakatanka tak pohodlne dokráčala za víťazstvom v semifinále. 



RISING PROSPECTS vs ASGUARD SECURITY

V druhom stretnutí sa nám črtal veľmi atraktívny duel medzi celkom, ktorý ešte v sezóne neprehral a viacnásobným majstrom Slovenska v malom futbale ASGuard Security. Tieto superlatívy sa stretli na jednom ihrisku v rámci semifinále Košickej novej ligy. Súboj o to, kto doplní Vakatanku vo finále mal od začiatku grády. Bol to však Rising Prospects, ktorý udrel ako prvý. V siedmej minúte rozvlnil sieť za Stanislavom Pellom najlepší strelec Risingu v doterajšom priebehu sezóny J. Spišák. Nedisciplinovaná pasáž hry od Risingu znamenal, že ASGuard hral  v 10. a 21. minúte v početnej výhode. Vytúžené ovocie to však neprinieslo. Práve naopak. Po skončení trestu M. Stankoviča sa podarilo Risingu zvýšiť na rozdiel dvoch gólov. ASGuard však zápas nezabalil. V druhom dejstve hral s Risingom vyrovnanú partiu a nebyť dvoch gólov v prvom polčase, zápas by sa rozhodoval zo značiek pokutových kopov. Rising Prospects si však vedenie postrážil a po druhý krát rozhodol o tom, že sa predstaví v zápase o najcennejšiu trofej. 



FINAL 4 | FINÁLE


ŽLČOVÉ KAMENE vs ASGUARD SECURITY

V zápase o bronzový kov sa proti sebe postavili Žlčové kamene a ASGuard Security. Pred úvodným výkopom o tretie miesto bol v stávke čiastočný pocit satisfakcie po nevydarenom semifinále. Pre tím Žlčových kameňov bol však tento duel špeciálny. Išlo totiž o repete predošlej sezóny, kedy v zápase o tretie miesto podľahli Hofexu. Zápas mal veľmi dynamicky úvod a už od prvých minút bolo jasné, že oba tímy sú odhodlané získať bronzové medaily. Prvý polčas bol napínavý a skončil remízou 1:1. Skóre zápasu otvoril v 13. minúte L. Majoroš z tímu ASGuard. Odpoveď na seba však nenechala dlho čakať. V 17. minúte stav vyrovnal J. Takáč. Druhý polčas priniesol obdobnú drámu. Karty sa však obrátili a Žlčové kamene šli prvý krát v zápase do vedenia zásluhou už dvojgólového J. Takáča. O dve minúty neskôr bolo znova zrovnané a zápas dospel do pokutových kopov. V tých ťahali Žlčové kamene znova kratšiu zápalku a rovnako ako v predošlej sezóne, aj tentokrát obsadili konečné 4. miesto.


RISING PROSPECTS vs VAKATANKA

Všetko smerovalo až do tohto momentu. Momentu, v ktorom iba jeden tím zúročí všetku tvrdú prácu a zožne slávu a obdiv. Finále z predošlej sezóny sa zopakovalo. Proti sebe sa postavil Rising Prospects a Vakatanka. Od úvodného hvizdu sa malo na čo pozerať. Oba tímy predvádzali veľkú futbalovú vyspelosť. Prvý gól padol do siete Vakatanky. V 10. minúte sa presadil M. Uvegeš. Do dvojgólového trháku šiel Rising Prospects v 27. minúte po góle F. Horníka. Fenomenálnu otočku však započal v 28. minúte T. Palko. Ďalšími dvoma gólmi prispel aj F. Korček. Vakatanka už myslela na zisk trofeje. Tieto predstavy im však prekazil M. Uvegeš, ktorý svoj tím spasil v 48. minúte. Rovnako ako v sezóne JAR 2023, aj tentokrát sa zápas rozhodol v pokutových kopoch. V piatej sérii zakončil bezchybnú sezónu Rising Prospects F. Horník. 

Výsledky zápasov FINAL 4

Štatistiky hráčov vo fáze FINAL 4

submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 1 11:3 3
2. OTM Otamany 1 6:3 3
3. TRN Turkon 0 0:0 0
4. HBŽ HBŽK 0 0:0 0
5. VSL VSL 1 3:6 0
6. FCI IRON CLUB 1 3:11 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. liga
1. RIS František Horník 2 Gólov
2. OTM Danylo Sydorenko 2 Gólov
3. RIS Michal Pach 2 Gólov
4. FCI Tomáš Havrila 2 Gólov
5. OTM Serhii Shcherbyna 2 Gólov
6. RIS Jakub Špišák 2 Gólov
7. OTM Oleksii Cherepania 2 Gólov