|
Alexander Dufala

Vízia, cieľ, realizácia | Spoveď riaditeľa KNL Michala Kovačeviča

KOŠ

V tomto článku Vám prinesieme spoveď riaditeľa Košickej novej ligy malého futbalu a predsedu o.z. Malý futbal Košice - Michala Kovačeviča. V rozhovore nám prezradil ako celá myšlienka vznikla, aké sú jeho vízie, aké služby KNL ponúka, aká je výška štartovného a omnoho viac.

Príbeh Košickej novej ligy nemožno začať inak, než spomienkou na jej zakladateľa, Mileho Kovačeviča, ktorý mal malý aj veľký futbal v krvi. Priekopník futbalu, ktorý keď si niečo športové zaumienil, aj to dosiahol. Človek, ktorý navždy zmenil svet futbalu v Košiciach.

Košickú novú ligu malého futbalu založil váš otec Mile Kovačevič. Aké sú vaše spomienky na jej začiatky?

Písal sa rok 2009. V tom čase otec postavil športový areál Galaktik. Mal som 9 rokov keď sa rozbehli súťaže Košickej novej ligy. Pamätám si, ako sme s kamarátmi sledovali zápasy a kopali si loptou popri ihriskách, kde sa miniliga hrala.




Ako došlo k rozhodnutiu založiť športovú ligu, ktorá bude organizovať zápasy v malom futbale?

Otec sa pohyboval vo svete malého futbalu a futsalu dlhé roky predtým. S partiou kamarátov mali vlastný tím Modena. Zúčastňovali sa turnajov a hrali ligu v Košiciach. Myšlienka založiť ligu v malom futbale išla ruka v ruke s myšlienkou postaviť športový areál pre futbalový klub a ligu malého futbalu. Jedného dňa si tvrdohlavo zaumienil, že postaví športový areál a tak aj spravil. Prvotná myšlienka prišla v roku 2007. Za dva roky sa z myšlienky stala realita a v septembri 2009 už štartoval prvý ročník Košickej novej ligy.



Ako to myslíte tvrdohlavo zaumienil?

Nemyslím to v zlom. V živote to nemal jednoduché. Vyrastal vo veľmi chudobnom prostredí sužovanom vojnou. Mladosť prežil v bývalej Juhoslávii. Ak pochádzate z takého prostredia, verte, že to s vami zamáva. Jeho to posunulo tak, že to čo si zaumienil, to aj zrealizoval. Keď prišiel na Slovensko, opravoval hracie a výherné automaty. Neskôr stretol mamu a začali predávať. So zarobenými peniazmi otvoril reštauráciu na Furči. Tú neskôr predal a v roku 2003 zrekonštruoval priestory na Hlavnej ulici a otvoril pizzériu Modenu. V roku 2009 postavil športový areál a založil ligu v malom futbale. O rok neskôr spustil aj mládežnícky futbalový klub. Ešte ak si spomeniem, ako tvrdo išiel za spoluprácou s Juventusom, je to pre mňa inšpiráciou ísť si rovnako za svojim.


Pamätáte si, aká bola otcova vízia s malým futbalom v Košiciach?

Na túto tému sme mávali časté debaty. Košická nová liga začala svoju cestu v hernom formáte 4+1. Štyria hráči v poli a jeden brankár. Štandardizovaný herný formát malého futbalu je však 5+1. Týmto herným systémom sa hrá národná liga, majstrovstvá Slovenska a týmto systémom sa hrá aj na reprezentačnej úrovni. Otec staval športový areál v dobe, kedy herný formát 5+1 nemal až takú popularitu ako dnes. Postupom času sa herný formát 5+1 naspäť dostal do popredia. Otcovou víziou bolo zmeniť herný formát zo 4+1 na 5+1. Na tejto transformácii samozrejme pracoval. Najväčšou prekážkou v tej dobe bola nepostačujúca infraštruktúra. Neváhal a dal vypracovať projekt. V športovom areáli malo vyrásť ihrisko s umelou trávou s rozmermi 50x26 metrov. Výstavby sa však bohužiaľ nedožil.



Ako to teraz vyzerá s výstavbou ihriska spĺňajúce kritéria formátu 5+1?

Na to, aby sa mohol projekt výstavby zrealizovať potrebujeme ešte nejaký čas. Projekt bol vytvorený v roku 2021. Cena stavebných materiálov a cena práce sa odvtedy rapídne zvýšila. Do výstavby musíme zakomponovať zainteresované strany. Najprv sa však chceme zamerať na budovanie Košickej novej ligy vo formáte 5+1. Následne sa pustíme do výstavby ihrísk. Aktuálne sa sústreďujeme na zvýšenie počtu tímov.


Angažoval vás niekedy otec do riadenia ligy?

V rokoch 2019 - 2021 som mu zvykol pomáhať s nahadzovaním výsledkov na internet, či tlačou zápisov o stretnutí. Nijako inak ma nezapájal. Niežeby som nechcel, ale skôr on nechcel. Vždy mi hovoril, že robiť šport na Slovensku nie je nič extra. Skôr ako riadenie som však miniligu dlhé roky hrával. S kamarátmi sme mali vlastný tím a raz som vyhral aj ocenenie za najlepšieho strelca II. ligy. Boli to krásne bezstarostné časy.



Boli ste po otcovej smrti pevne presvedčený, že chcete prebrať a riadiť Košickú novú ligu malého futbalu?

Presvedčený, či nepresvedčený bral som a vždy to beriem ako moju povinnosť. Neviem si predstaviť, že by som povedal nie. V tom čase so mnou lomcovali  aj emócie a to presvedčenie bolo o to silnejšie. Nechcel som pochovať niečo, čo otec dlhé roky budoval. Chcem napĺňať jeho víziu, ktorá sa preniesla na mňa. Jeho posledným cieľom ohľadom malého futbalu bolo postaviť ihrisko s originálnymi rozmermi na malý futbal (50x26m) a založiť ligu v hernom formáte 5+1.



Ako teda presne vznikol nápad vytvoriť prvú amatérsku ligu malého futbalu vo formáte 5+1?

Ako som spomínal, myšlienku vytvoriť amatérsku súťaž vo formáte 5+1 mal ešte otec roky predtým. Liga sa hrala systémom 4+1. Už v tej dobe vedel, že ak chceme dlhodobo konkurovať na národnej úrovni, musíme zmeniť herný formát na 5+1. Argumentov prečo nie bolo viacero. Hlavným dôvodom bola nepostačujúca infraštruktúra - ihrisko na malý futbal.


Kedy ste sa vy rozhodli založiť ligu v malom futbale s herným formátom 5+1?

Rozhodujúcim faktorom bola sezóna 2022/2023. V tom čase účinkovali v národnej lige malého futbalu - Niké Superlige až dva košické výbery. Počas celej sezóny sme si všímali rozdiely medzi mužstvami, v ktorých sú hráči zvyknutí na herný systém 5+1, organizáciu hry a ihrisko.

Jednoducho povedané, čím skôr do toho pôjdeme, tým lepšie to pre hráčov malého futbalu v Košiciach bude. Hráči aj kluby potvrdili, že rozdiely v hre bolo cítiť aj na majstrovstvách Slovenska klubov, kde sa hrá systémom 5+1. V polovici apríla 2023 sme sa rozhodli, že niet na čo čakať a ligu s herným formátom 5+1 založíme. Bol som si vedomý toho, že bez ligy malého futbalu vo formáte 5+1 Košice zmiznú z mapy malého futbalu na národnej úrovni. Preto pokračujeme v tom, čo otec začal.


Ako ste vyriešili problém s nedostatkom ihrísk na malý futbal?

Ihrisko si prenajímame. Ligu 5+1 sme nespustili v Športovom areáli Galaktik, ale na veľkom futbalovom ihrisku na Janigovej ulici. Momentálne v Košiciach pretrváva problém so športovými plochami. Nie je to len problém futbalu. Niečo cez rok a pol je vo výstavbe ihrisko na Starozágorskej ulici v mestskej časti KVP. Má to byť ihrisko s originálnymi rozmermi 50x26m. Primátor Polaček ho dal postaviť ako akt ku konaniu Majstrovstiev Európy v malom futbale v roku 2022 v Košiciach.


Čo je hlavnou myšlienkou amatérskej ligy malého futbalu - Košickej novej ligy vo formáte 5+1?

Hlavnou myšlienkou súťaže je poskytnúť amatérskym hráčom a tímom profesionálny servis. Ponúkame zápasy na kvalitnom povrchu, precízne pripravenom ihrisku, s kvalifikovanými rozhodcami, osvetlením, natáčaním zápasov, zostrihy gólov či štatistický servis s reportami. Jedným z cieľov je hráčom ponúknuť príležitosť stať sa hviezdami. Dokážeme byť mostom medzi ich klubom v malom futbale a reprezentáciou. V Košiciach a priľahlých obciach sú desiatky kvalitných hráčov futbalu, ktorí to možno v tom veľkom nedotiahli tam kam chceli. Práve malý futbal ponúka v tomto smere možnosti.


Aké sú vaše ciele a vízia s malým futbalom v Košiciach?

Nebudem tajiť, že víziou je vytvoriť z malého futbalu životný štýl ako je tomu v Bratislave. V hlavnom meste je 120 tímov, ktoré sú rozdelené podľa výkonnosti od 1. do 4. ligy. Malý futbal tam hrajú všetci. Partie kamarátov, desiatky firiem, futbalové kluby a mnoho ďalších spoločných "oddielov". Deň zápasu v malom futbale je pre tím považovaný za sviatok. Hrá sa po celom meste od pondelka do štvrtku. Tímy majú vytvorené sociálne siete, sú v kontakte s fanúšikmi, hľadajú si sponzorov, dokonca niektoré aj pravidelne trénujú. Niečo fantastické. Bratislava má samozrejme viac obyvateľov a dostať sa k číslam ako 120 tímov aj  v Košiciach je aj v dlhodobom horizonte málo pravdepodobné. Avšak košický potenciál je určite niekde medzi 40 až 60 stabilných tímov. Cieľom je dokončiť projekt, ktorý začal otec. Výstavba štadióna s rozmermi ihrísk na malý futbal bude signálom do sveta, že práve Košice majú obrovský potenciál vo futbale.


Kto všetko sa môže do takejto súťaže prihlásiť?

Obmedzenia sú minimálne. Sme ligou pre všetkých. Malý futbal je amatérsky šport. Je pre ľudí, ktorí ho hrajú rekreačne vo forme zábavy a team - buildingu. Futbal je najrozšírenejší a najpopulárnejší šport na svete. Košickú novú ligu môžu hrať hráči bez obmedzenia veku, výkonnosti či profesie. Prísť si zahrať organizovaný zápas raz v týždni je skvelou možnosťou pre partie, firmy, či kluby z veľkého futbalu. Pre firmy to môže byť možnosťou mať team - building na pravidelnej báze. Pre kluby z veľkého futbalu to zasa môže byť forma tréningu. Hrajú na zmenšenom priestore, kde je potrebné kombinovať a byť viacej technickejší ako na veľkom ihrisku. Je to tak perfektný spôsob ako zvýšiť tímovú výkonnosť.


Kedy a kde sa liga odohráva? Ako je to v otázke infraštruktúry na malý futbal?

Všetky zápasy formátu 5+1 sa hrajú na ihrisku s umelou trávou na sídlisku KVP v Košiciach. Konkrétne na Janigovej ulici, kde sa nachádza futbalové ihrisko s rozmermi na veľký futbal (105x68 m). Túto rozsiahlu plochu dokážeme rozdeliť na štyri ihriská malého futbalu. Zápasy sa hrajú v stredu vo večerných hodinách od 18:00 do 21:45. Aktuálne je v Košiciach nedostatok plôch na futbal všeobecne. Špecifické ihriská, ktoré slúžia iba pre malý futbal neexistujú.


Aké všetky služby v súčasnosti ponúkate v amatérskej lige?

Tímom ponúkame konfrontáciu so súperom, raz týždenne po dobu 50 minút (2x25 min) na umelej tráve s osvetlením. Šatne a sprchy sú pre hráčov dostupné hneď pri ihrisku. Zápas rozhoduje licencovaný rozhodca. Všetky stretnutia sa natáčajú do aplikácie Sport.Video, kde si hráči vedia pozrieť góly a zaujímavé momenty zo zápasov. Ihriská sa vždy v hrací deň vyznačujú a sú na nich pripravené bránky. Ponúkame štatistický servis s reportami dostupný online. Po každom hracom kole vyhlasujeme najlepšieho hráča kola a najlepšiu zostavu. Robíme zostrihy TOP 10 gólov kola a na sociálnych sieťach máme každý týždeň zaujímavé hlasovačky. Po odohratí jesennej časti sa konalo taktiež vyhodnotenie sezóny s odovzdávaním ocenení.


Ako prebieha financovanie Košickej novej ligy?

Zatiaľ plne na báze štartovného a určitými financiami podporuje fungovanie aj Slovenský zväz malého futbalu. SZMF nám ako riadnemu členovi poskytuje informačný systém prepojený na web stránku, materiálnu pomoc, možnosť štartovať v národnej lige a samozrejmosťou je aj ponuka tímom košickej ligy štartovať na Majstrovstvách Slovenska či Winter Cupe.


Aká je výška štartovného?

Štartovné do jarnej časti je 449 € na tím. V priemere je na súpiske tímu 18 až 20 hráčov. Po prerátaní na jedného hráča v tíme to vychádza 22-25 € na sezónu. Ak aj túto sumu predelíme počtom zápasov, dostaneme sa k číslam od 2 až 3 € na zápas pre hráča. V porovnaní s takou Českou republikou a zahraničím sme v pomere k ponúkaným službám najlacnejší.


Čo by ste radi odkázali hráčom a fanúšikom malého futbalu?

Všetkým hráčom a fanúšikom ďakujem za podporu a to, že ste boli s nami a spoločne ste prispeli k úspechu a vytvoreniu súťaže. Blíži sa nová sezóna, ktorá otvorí svoje brány po druhý krát na prelome marca/apríla. Pre tých z vás, ktorí váhate, toto je vaša šanca. Staňte sa súčasťou komunity malých futbalistov. Len spoločne môžeme vytvoriť ligu, ktorá bude zdrojom radosti a hrdosti pre nás všetkých.

submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 3 28:9 9
2. VAK Vakatanka 3 19:6 9
3. HBŽ HBŽK 3 19:10 9
4. ASG ASGuard Bodva 2 21:8 3
5. TRN Turkon 2 14:8 3
6. BEA BEATHLETE FC 3 8:9 3
7. HOF Hofex 3 13:21 3
8. VSL VSL 3 6:16 3
9. FEY Feyenoord 3 8:19 0
10. PRM Promet Trans 3 6:36 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. TRN Miroslav Seman 8 Gólov
2. HBŽ Dominik Sitar 7 Gólov
3. HBŽ Peter Salagovic 7 Gólov
4. ASG Richard Behún 6 Gólov
5. TRN František Pavúk 5 Gólov
6. RIS Peter Blaško 5 Gólov
7. RIS Jakub Špišák 5 Gólov